POLKAS.NL

Web-Log 2015

 

 

Thanksgiving Polka Party & Awards Show 2015.

 

8 december,

En weer hadden we een prachtige polka week in Amerika. Daarbij hebben wij heel veel mensen gezien en gesproken, en er stonden heel veel goede polka bands en artiesten op het programma. De Awards Show werd in een nieuwe opzet gepresenteerd, erg goed. En de winnaars van een Award verdienden deze nagenoeg allemaal. Iedereen was blij om een prijs in ontvangst te mogen nemen.

 

Op vrijdag vlogen Jeanne en ik van Amsterdam - Schiphol naar Detroit. Daarna hadden we nog een korte binnenlandse vlucht van Detroit naar Greensboro. Dat duurde iets meer dan een uur. Het wachten op de aansluiting duurde echter vier keer zo lang. In Greensboro brachten we enkele dagen door bij familie. Daarna vertrokken we naar Cleveland. Op dinsdagochtend in alle vroegte. Om vier uur 's ochtends opstaan. Je moet er wat voor over hebben. In iets minder dan anderhalf uur vlogen we van Greensboro naar Detroit. Daarna reden we met een auto naar Cleveland. Dat was goed te doen. In Detroit lag behoorlijk wat sneeuw, maar toen we Detroit uit reden bleek dat het daar nauwelijks had gesneeuwd. En deze keer was het niet zo druk op de weg. We hadden meer dan genoeg tijd, dus we stopten onderweg even voor een vroege lunch, en later nog een keer voor koffie to go. En zo arriveerden we net voor één uur in Cleveland. Omdat er zeer druk verkeer was in Cleveland waren we net voor twee uur in het Marriott Hotel. Nadat we hadden ingechecked gingen we op ons gemak wat drinken, en daarna uitpakken. Vorig jaar arriveerden we op woensdag, en dat was me toch een gehaast. Vandaar dat we het deze keer wat rustiger aan wilden doen. Vandaar die extra dag.

 

Die avond bezochten we Mark Habat en zijn vrouw Jan die ons voor het eten hadden uitgenodigd. Ze wonen in Euclid. Het was erg gezellig. En het eten was heel lekker. Mark is de zoon van Eddie Habat, sinds enkele jaren neemt hij de organisatie op zich van de Thanksgiving Polka Party. Daarnaast is hij drummer van de Walter Ostanek Band en hij speelt drums in de International Sound Machine van Fred Ziwich. Mark vertelde dat Fred Ziwich dit jaar niet bij de Thanksgiving Polka Party aanwezig zou zijn. Fred speelt dagelijks in het Hoffbrauhaus in Cleveland, maar daar komt een einde aan, onlangs kreeg Fred te horen dat zijn contract niet word verlengd. Niet zo mooi. De avond bij Mark en Jan Habat vloog voorbij. Met al die mooie polka verhalen, en de polka collectie van Mark in de kelder. We hebben nog even gezocht naar de single van de Francis Polka van Eddie Habat. Op deze single na heb ik de platen collectie compleet van Eddie Habat. Mark dacht dat hij hem had, en als we hem vonden dan mocht ik hem hebben. Maar helaas, hij zat er niet tussen.  Mark en Jan zijn in de loop der jaren goede vrienden van ons geworden. Die avond hebben we plannen gemaakt dat ze ons de volgende keer zullen bezoeken. Waarschijnlijk in Juni, dan zijn we in Spanje waar we een gedeelte van het jaar wonen.         

 

Later dan we hadden gedacht kwamen we die avond weer aan in het hotel. De volgende ochtend stonden we vroeg op. We hadden een echt Amerikaans ontbijt in een Diner om de hoek. Daarna reden we naar het het museum van de National Cleveland-Style Polka Hall of Fame in Euclid. Ze waren die ochtend pas een kwartiertje open, en we waren de eerste gasten. Rosemary Koss en Joe Valencic waren aanwezig in de museum shop. Leuk om beide weer te zien. De laatste keer dat ik het Museum bezocht was dit jaar in mei. In het museum was nagenoeg niets veranderd. Wel hoorde ik van Joe Valencic dat binnenkort de accordeon van Frankie Mullec te zien zal zijn in het museum. De Mullec familie heeft deze onlangs geschonken aan het Museum. De tentoonstelling met de accordeons van bekende artiesten wordt overigens nog steeds tentoongesteld. In de Museum Shop koop ik normaal gesproken de polka cd's die ik nog niet heb. Deze keer zat er niets voor mij tussen. Heel veel nieuwe cd's worden niet meer uitgebracht. Jammer, de cd verkoop met polka muziek wordt toch wel wat minder. Rosemary van de museumshop vertelde mij echter dat de cd's die ik had uitgebracht van Joey Tomsick, Cilka Dolgan en Walter Ostanek toch nog wel best wel goed hebben verkocht. Een mooie reden om voorlopig nog even door te gaan met cd's op het polkas.nl label. Zoals gewoonlijk stonden er weer dozen vol lp's in de Museum Shop. En ook veel cassettes en een bak 78 toeren platen. Daar zat wel het één en ander voor mij tussen. We hadden afgesproken om met Joe Valencic en Tony Petkovsek te lunchen. Toen Tony arriveerde in de Polka Hall of Fame vertelde Joe dat hij helaas moest afzeggen. Iets met een deadline, en het moest af. Dus Joe bleef met zijn laptop in de Polka Hall of Fame terwijl wij naar een Restaurant in Euclid reden. Tony Petkovsek is inmiddels door de jaren heen een goede kennis geworden. De polka verhalen tijdens de lunch waren leuk. Het was zo gezellig dat we bleven plakken en pas om vier uur kwamen we aan in het Marriott Hotel. We hadden nog een uur. Om 5 uur begon daar de welkomst party, de start van het Thanksgiving Polka Weekend.

 

We arriveerden precies op tijd. Er waren al redelijk wat mensen. Leuk om iedereen weer terug te zien. Als eerste gingen we even naar Mark Habat en zijn vrouw Jan. En daarna gauw naar Walter Ostanek die dit jaar met zijn dochter Cheryl  was gekomen. Het was een hartelijk weerzien. Al gauw kwam het gesprek op zijn nieuwe cd Walter Ostanek Plays Eddie Habat. Zijn 100e album. De volgende dag, op Thanksgiving zou hij officeel uitkomen. Tijdens de hapjes en drankjes die werden geserveerd hebben we nog even gepraat met Denny Bucar, George Staiduhar, Rita Mihelich, Ray Somich, Father Frank Perkovich en Frank Svet. Joe Valencic en Ray Zalokar waren er overigens niet. Ray heeft het alktijd druk. Walter Ostanek vertelde dat hij die avond van 7 tot 11 zou optreden met Bob Kravos in Kristie's. Het leek ons en vele anderen geen goed idee. We probeerden hem op andere gedachten te brengen, maar nee Walter ging, hij had het beloofd. Woensdag, de dag voor Thanksgiving is in Cleveland traditiegetrouw de Jam Session avond, in de Slovenian Homes en sommige bars. Iedereen speelt dan met elkaar. En we hadden gehoopt die avond met Walter Ostanek langs de Slovenian Homes te rijden. Maar het kwam er uiteindelijk op neer dat we Walter hebben afgezet bij Kristie's, enkele Slovenian Homes hebben bezocht, en daarna Walter Ostanek weer hebben opgehaald bij Kristie's. Er was niet veel publiek, maar Walter had het toch leuk gevonden. Het eerste half uur, en het laatste half uur hebben we gezien. En het was eerlijk gezegd best goed. Met Bob Kravos en Walter op accordeon, Ron Sluga op banjo en Al Bambic op drums. Ja, een eigen band heeft Bob niet meer. Hij is overigens wel weer terug bij zijn ex-vrouw Dolores. In de Slovenian Homes die wij hadden bezocht was het veel drukker. We zagen er Joey Miskulin, Jeff Pecon, Ron Likovic, Patty Candela, Aaron Dussing, Eddie Rodick en tal van anderen. Zelfs Mark Habat begeleide een aantal nummers op de basgitaar. We reden terug naar het hotel en spraken met Walter Ostanek af om de volgende morgen samen te ontbijten.

 

De volgende dag, donderdag was het Thanksgiving. Tijdens het ontbijt gaf ik Walter een Outstanding Award voor 100 uitgebrachte albums. Die dag was zijn cd Walter Ostanek Plays Eddie Habat uitgekomen op het polkas.nl label. Na het ontbijt was het al weer bijna tijd voor de lunch. Tony Petkovsek nodigd ons ieder jaar uit voor een traditioneel Thanksgiving diner in Sterle's Restaurant. Maar deze keer hebben we ons bij Tony verontschuldigd. Mark Habat en Jan hadden ons namelijk voor een Thanksgiving diner in het Casino om de hoek bij het Marriott Hotel. En dat hebben we gedaan. Erg leuk. Na het diner gingen we terug naar het hotel waar om drie uur de eerste dag van de Polka Party zou beginnen. Ik wilde er op tijd zijn want ik moest nog even flyeren in de zaal voor de nieuwe Walter Ostanek cd. Ik verspreide de flyers op de tafels in de zaal en bij de ingangen. Om drie uur was er muziek in de lobby van Linda Lee Brown. Om precies vier uur begon het eerste optreden in de grote zaal met Joshua Kay, een jong polka talent. Hij is nog maar 15 jaar. Na een openingswoord van Mark Habat werd iedereen toegesproken en welkom geheten door Denny Bucar. Hij kondigde ook de volgende artiest aan. Dick Tady. Dick Tady and the DTO verzorgden een spetterend optreden. Ik had Dick Tady nog nooit live gezien. Het was een prachtige show met Dick op saxofoon en button box. In de kleine zaal speelden op dat moment de Button Box Divas  met o.a. Kathy Hlad. Daar heb ik weinig van gezien. De volgende artiest in de grote zaal was Denis Novato uit Italië. Hij had een hele reis achter de rug. Hij was via Canada ingevlogen. Denis speelde bekende Sloveense nummers. Hij speelde voornamelijk solo, begeleid door gitaar. In de kleine zaal speelde op dat moment Frank Svet. Dat trok maar weinig bezoekers. Frank Svet had een raar hoedje opgezet, ik herkende hem eerst niet. De avond kwam ten einde met een optreden van Frank Moravcik. Niet echt een spetterend optreden. We hebben er maar een gedeelte van gezien. In de bar van het hotel nodigden we Walter Ostanek uit voor een hapje en een drankje. Dat was heel gezellig. De cd verkoop in de zaal van Walter's nieuwe cd viel die dag overigens niet tegen.

 

De volgende morgen, om negen hadden ontbijt in het hotel  met Mark Habat, Denny Bucar en Walter Ostanek. Zo'n ontbijt is altijd heel erg gezellig. Na het ontbijt reden we naar Parma om iets in een warenhuis aan te schaffen wat we op internet hadden gezien. Er waren 12 kassa's open, toch was de wachttijd om af te rekenen een uur of langer. Zo veel mensen stonden er in de rij. Daar hadden we geen tijd voor. We reden terug naar het hotel. Het was erg druk op de weg, maar we waren gelukkig ruimschoots op tijd voor de 2e dag van de Polka Party die om drie uur zou beginnen met Ron Likovic. Geweldige button box artiest. Een heel mooi optreden. Na Ron Likovic speelde Del Sinchak. Ik had hem die dag al even gesproken. Hij gaf mij zijn nieuwste cd en ik had voor hem een single van Wouter De Polkaman meegenomen met de Roseann Polka. Dat nummer heeft Del Sinchak namelijk geschreven. De band van Del Sinchak klonk erg goed. Mooie sound. Het geluid in de zaal was dit jaar overigens erg goed. Gary Rhamy van de Peppermint Studios deed dit jaar het geluid. We hebben niet het hele Del Sinchak optreden gezien. Denis Novato speelde in de kleine zaal, en ik nodigde Walter nogmaals uit in de bar van het hotel om wat te eten en te drinken. We waren precies op tijd terug voor het optreden van Frank Stanger. Heel erg goed, niet voor niets de Band van het jaar. Na Frank Stanger was het tijd voor de Yankovic Tribute. Met o.a. Jeff Winard, Walter Ostanek, Joey Miskulin. En ook Bobby Yankovic, een zoon van Frankie Yankovic speelde in de band. Het was een heel mooi optreden. Jeff Winard had ik nog nooit ontmoet, dus ook nog nooit zien optreden. Jeff bleek een hele aardige man te zijn, een echte prater. En de muziek ten gehore brengen van Yankovic dat kan hij als de beste. Op z'n Pancordion en Solovox. Walter Ostanek pakte nog even z'n button box voor de nummers Top Of The Hill en Terezinka. Geweldig! Na dit optreden stond de Jam-Session op het programma. Wie maar wilde mocht op het podium komen om mee te spelen. Helaas was Joey Tomsick verhinderd. De Jam-Sessions op Thanksgiving waren altijd onder zijn leiding. Maar Denny Bucar en Tony Petkovsik vervingen Joey, en dat ging goed. En toen begon de Pecon Tribute met Jeff Pecon, Joey Miskulin en Fred Kuhar. Anderhalf uur lang muziek van Johnny Pecon. Het was voorbij voordat je het wist. De 2e avond werd besloten met een optreden van Klancnik And Friends. Echte Cleveland-Style, met Brian O' Boyle op accordeon. De band had nieuw repertoire, het was een prachtige show. De Chardon Polka Band en Hank Thunander die voor vrijdag in de kleine zaal op het programma stonden waren overigens niet aanwezig. De Chardon Polka Band had een dubbele boeking en ze kozen ervoor om niet te spelen tijdens de Thanksgiving Polka Party. Hank Thunander ligt in het ziekenhuis.  Na afloop van de Polka Party dronken we nog even een borreltje op de kamer van Dick Tady, dat is inmiddels een gewoonte geworden. Het werd die avond eingelijk te laat. Maar toch waren we net op tijd weg. De volgende morgen hoorden we van Walter Ostanek die nog even was blijven zitten dat de politie in de hotelkamer van Dick Tady was geweest. Klachten over geluidsoverlast. Daar zijn de nodige grappen nog over gemaakt.

 

Er stond weer een drukke dag op het programma. Zaterdag, de dag van de Awards Show. Opnieuw was de Awards Show in de grote zaal van het Marriott Hotel. Tijdens het ontbijt kwam Walter met een idee voor een nieuwe cd. Een heel leuk idee wat ik de komende tijd ga uitwerken. Het is de bedoeling dat deze cd in 2017 zal verschijnen. Volgend jaar breng ik overigens nog een cd uit van Walter. Maar dat is een re-release van een album uit 1993 wat hij maakte met Eddie Vallus. Het is de bedoeling dat ik volgend jaar weer vier cd's ga uitbrengen. Met bekende namen.

 

Die middag werd er weer een fantastische Awards Show gepresenteerd. Het was een Show in een nieuwe opzet. Presentator Ray Somich werd dit jaar bijgestaan door Ray zalokar en Denny Bucar. De gast presenters van de Awards waren dit jaar geschrapt. Dit hield de vaart er behoorlijk in. De presentator gaf gewoon de Award. Er was een prima Awards Show Band met Anthony Culcar en Joshua Kay op accordeon, bekende artiesten zorgden voor entertainment tijdens de twee uur durende show. Zo traden Walter Ostanek, Joey Miskulin, Jeff Winard, Jeff Pecon, Patty C, Alpine Sextet en Veseli Godei op tijdens de Show. Het thema van dit jaar was "100 jaar Yankovic en Pecon." De Show bracht veel winnars die echt een Award verdienden. Groot respect voor Duke Marsic die op 90 jarige leeftijd de Tony Petkovsek Award kreeg toegekend. Grote winnaar was Frank stanger die maar liefst vier Awards won. Verder wonnen o.a. Patti Candela en Kathy Hlad evenals vorig jaar een Award. Nog niet zolang geleden plaatste ik mijn voorspelling van de Award winnaars op de website. Ik had op één sideman na alles goed. Na de Show aten we nog wat in het hotel met Walter Ostanek . Daarna namen we afscheid van Walter en zijn dochter, hij reed zoals gewoonlijk na de Awards Show terug naar Canada. We zien elkaar weer in maart, Walter komt volgend jaar bij ons op bezoek in Spanje. Samen met zijn dochter Cheryl.         

 

De laatste avond is meestal niet zo druk, maar opnieuw was de zaal lekker vol. Dat is wel eens anders geweest. Veel mensen bleven of kwamen voor Denis Novato die nog één keer optrad. En ook veel mensen kwamen speciaal voor de band waarmee de avond werd besloten, Eddie Rodick. Succes verzekerd. Dat succes was er niet voor de band die als eerste optrad. Fritz's Polka Band uit New York. In de kleine zaal traden Aaron Dussing en Patty Candela nog op. De laatste avond vloog voorbij. We namen alvast afscheid van veel mensen omdat we de volgende ochtend alweer zouden vertrekken. We liepen nog even door de zaal en de hal om bekenden goedendag te zeggen.

 

Als laatste namen we afscheid van Joe Valencic, de voorzitter van de Cleveland-Style Polka Hall of Fame. Hij zal ons volgend jaar in april bezoeken. Dan zullen we de knoop doorhakken of er nu wel of geen Polka Party meer in Nederland komt. We wilden het samen organiseren voor 2016, maar dit is nu doorgeschoven naar 2017. Voor 2016 schijnt er al iemand anders bezig te zijn. Twee Polka Parties in een jaar is wel een beetje teveel van het goede. En toen moesten we nog inpakken, de volgende ochtend zouden we namelijk al vroeg vertrekken naar Detroit.

 

De volgende ochtend hadden we gelukkig nog wel tijd om te ontbijten. Mark Habat, Denny Bucar, Tony Petkovsek en Joey Miskulin schoven daarbij aan. Na het ontbijt namen we afscheid.  Om precies tien uur ochtends reden we richting Detroit. Precies op tijd, en zonder vertraging vlogen we van Detroit terug naar Amsterdam. De volgende morgen om precies tien uur waren we weer thuis. We hadden een prachtige week gehad.

Click here for more photos

   Thanksgiving, Cleveland 2015  

Mark Habat

Klancnik And Friends

Frank Stanger

Dick Tady

Ray Somich

Walter Ostanek

Ron Likovic

Denny Bucar

Jeff Pecon

Jeff Winard

All-Star Jam Session

PHOF Home.
Polkas Home.
NEXT.
BACK.
SLOVENIAN STYLE POLKAS - CLEVELAND STYLE POLKAS - BUTTON BOX MUSIC - SLOVENE TUNES - YUGOSLAV FOLK SONGS